Nakon što ste zajedno sa svojim mališanima okitili jelku, pripremili ukrase za stan i pisali pismo Deda Mrazu, sada je već uveliko vreme da razmišljate o tome kako bi mogla da izgleda vaša novogodišnja i Božićna trpeza. Koji su to specijaliteti koji će se sasvim sigurno naći na vašem stolu, i hoćete li imati pomoć u kuhinji oko priprema? Ne zaboravite da u tu aktivnost uključite i najmlađe članove svoje porodice.
Još jedan par ruku u kuhinji ne može da odmogne, pogotovo kada se za pomoć u pripremi đakonija nudi vaše dete. Od boravka u kuhinji i pripreme hrane, vi i vaš mali pomoćnik možete da napravite pravu malu zabavu. Važno je da pre nego što počnete sa pripremama, naglasite detetu koja su pravila igre, odnosno uputite ga na stvari u kuhinji sa kojima moramo biti pažljivi. Pre svega, priči o šporetu bi trebalo posvetiti nešto više reči od onog „pec pec“. Dete bi od malih nogu trebalo biti upućeno da se u okolini šporeta mora biti i te kako obazriv. Osim toga, važno predavanje pre početka kulinarenja je i predavanje o escajgu. Štaviše, nož je deo pribora za jelo koji nije za igru, i morate objasniti detetu da ćete mu vi pomoći oko svega što bude želelo da oljušti, iseče, preseče i slično. A onda, vreme je da pređete na recepte!
Budući da vaše dete još uvek nije vrstan kuvar kao njegovi roditelji, potrudite se da detetu dajete lake zadatke. Isto tako, vodite računa da je poslić koji ste dali detetu u skladu sa njegovim uzrastom. Ukoliko je dete dovoljno staro i spretno da može da drži mikser i muti šlag, prepustite mu taj posao. Nakon stavljanja šlaga na tortu sledi najukusniji i najzanimljiviji deo! Struganje činije i uživanje u preostalom šlagu. Ili, dodajte preostali šlag u šolje sa toplom čokoladom, pa uz ispijanje ukusnog napitka organizujte podelu rada u kuhinji.
Ukoliko volite kolače sa kokosom, imamo dva predloga za vas. Prvi predlog su neprevaziđene „kozačke šubare“ ili „čupavci“, kako ih mnogi zovu. Ovi kolači zahtevaju dugotrajnu pripremu, ali ako vam vaše čedo pomogne, nećete ni osetiti vreme provedeno u kuhinji. Kako bi „šubare“ dobile svoj finalni izgled potrebno ih je uvaljati u kokos i preliti čokoladom. Ko bi mogao ovaj deo posla da uradi bolje i posvećenije od vašeg mališana? Isto tako, pravljenje čuvenih „Rafaelo“ kuglica. Dozvolite detetu da od smese pravi loptice, i da ih potom uvalja u kokos. Ono će sasvim sigurno uživati u tom poslu, a posle će komentarisati pred bakom i dekom kako su kolači tako dobro ispali zato što mu je ono posvetilo punu pažnju, a da su mama i tata samo malčice pomogli.
Pravljenje slatkiša sa mališanima je zagarantovana zabava u kuhinji. U toku procesa pravljenja kolača, degustirajte to što pravite, ali vodite računa da ipak ostane nešto i za ostale ukućane.
Jovana Stojmenović