Ekološke radionice


Koncept prostora i kreativno-obrazovnog programa u Zabavnom parku Starli je pažljivo osmišljen kako bi usmeravao i podržavao zdravo odrastanje svakog deteta. Briga o ekološkom podizanju svesti kod najmlađih jeste jedna od vodećih tema koja je veoma zastupljena na edukativnom programu u Starliju.

Ekološka radionica je besplatna, traje dva sata i obuhvata učestvovanje na radionici, kao i igranje u igraonici Zabavnog parka Starli.

Od 2017. godine, Zabavni park Starli pruža punu podršku eko projektima udurženja Dečija ekološka akademija.

Dečija ekološka akademija je nevladino i neprofitno udruženje osnovano 2015. godine u Novom Sadu sa idejom da kroz edukativne radionice, igru i događaje približi zaštitu prirode deci. Učenje o ekologiji motiviše decu i mlade da sa malim promenama svakodnevnih navika mogu podstaći velike promene u očuvanju i zaštiti životne sredine.

Ekološki projekti i aktivnosti koje realizuje udruženje Dečija ekološka akademija imaju zajednički cilj – unapređivanje zaštite životne sredine i edukaciju dece u oblasti ekologije.

Širenjem ekoloških aktivnosti i edukativnog programa, u saradnji sa udruženjem Dečija ekološka akademija, sa zadovoljstvom vas pozivamo na Zeleni festival koji će biti održan od 3. do 7. juna u Novom Sadu, u Zabavnom parku Starli.

Ovaj dečiji ekološki festival će i ove godine okupiti partnerske organizacije koji se bave ekološkim temama i zaštitom životne sredine, kao i decu iz novosadskih škola koja će učestvovati u jedinstvenom dvosatnom programu edukacije i igre.

Cilj Zelenog festivala je da se kroz edukativne radionice i interaktivnu igru razvije ekološka svest kod dece uzrasta od 5 do 10 godina, čime se skreće pažnju na 17 ciljeva održivog razvoja u Srbiji.

Zeleni festival je događaj kojim se u Novom Sadu, treću godinu za redom u organizaciji Dečije ekološke akademije, obeležava Evropska nedelja održivog razvoja, kao incijativa koja je prisutna u evropskim zemljama u cilju stimulisanja i podizanja vidljivosti aktivnosti, projekata i događaja koji promovišu ciljeve održivog razvoja.

Tokom pet dana, ulaz na Zeleni festival je slobodan za sve prijavljene.

Više informacija o Zelenom festivalu i kako možete učestvovati, pogledajte na na sajtu udruženja Dečija ekološka akademija.

#budipriroda #zelenifestival

Pridružite nam se od 5. do 7. juna 2018. godine u Zabavnom parku Starli i kroz igru u jedinstvenoj instalaciji Vodne stanice naučite više o tome kako možemo sačuvati i zaštiti naše vode i uživajte u najvećem zabavnom parku u gradu!

Inspirisani prošlogodišnjim događajem u Novom Sadu u okviru Evropske nedelje održivog razvoja, Zabavni park Starli, Vodna agencija i udruženje Dečija ekološka akedemija iz Novog Sada organizuju manifestaciju pod nazivom Dečija nedelja vode koja će od 5. do 7. juna okupiti preko 800 dece iz predškolskih ustanova i osnovnih škola u Novom Sadu i njihove učitelje, kako bi zajedničkom saradnjom doprineli stvaranju generacija odgovornih građana i tako smanjili potrošnju vode, koja je naš najznačajniji resurs.

Prijavite se na besplatan događaj putem mejla [email protected]

Pod pokroviteljstvom Zabavnog parka Starli, tokom 2017. godine donirano je šest edukativnih paketa Vodni agent koji se sastoje od radnionica i mernog uređaja koji prati potrošnju vode. Poklon paketi su pripali osnovnim školama „Đorđe Natošević“, „Žarko Zrenjanin“, „Kosta Trifković“, „Jožef Atila“, „Petefi Šandor“ i „Svetozar Toza Marković“ u Novom Sadu gde su učenici prvog, drugog i trećeg razreda imali priliku da daju svoj doprinos čuvanju vode deleći znanje sa svojim vršnjacima i roditeljima.

Tokom nastavka saradnje sa Vodnom agencijom na regionalnom projektu Vodni agent društvena odgovornost prema vodi u 2018. godine donirano je još 12 edukativnih paketa Vodni agent za šest osnovnih škola i šest predškolskih ustanova u Novom Sadu.

Učenici osnovnih škola „Dušan Radović”, „Ivo Lola Ribar”, „Sonja Marinković”, „Vuk Karadžić”, „Ivan Gundulić”, „Prva vojvođanska brigada” i deca iz predškolskih ustanova „Maslačak”, „Veseli vrtić”,  „Palčica”, „Bubamara”, „Spomenak” i „Cvrčak” imaće priliku saznaju više o značaju vode, čemu ona sve koristi i zašto je neophodno da je sačuvamo.

Sva deca će učestvovati u sistemu praćenja potrošnje vode i stvaranju ekološke kulture kako bi se voda racionalnije koristila u školama i vrtićima, kao i kod kuće.

Nakon uspešno realizovanih projekata, Vodna agencija i Zabavni park Starli se od 22. maja do 29. maja 2017. godine, sa raznovrsnim programom, pridružuju aktivnostima Evropskoj nedelji održivog razvoja u Novom Sadu.

Tom prilikom, Starli Vodni agenti koji su tokom protekle školske 2016/2017. godine učestvovali na radionicama, mogli su da se na prilagođen način, kroz jedinstvenu Vodnu stanicu, upoznaju sa temama: kako se stvara otpadna voda, koji su načini prečišćavanja otpadnih, na koje načine građani mogu da zaštite svoju okolinu i vode, kao koliki je značaj pojedinca u racionalnom korišćenju vode. Događaju su se pridružili i prijatelji iz Uprirodise koji su sve đake upoznali sa svojstvima vode. Kroz radionice i propratne aktivnosti, koje promovišu zdrav način života sa ciljem podizanja ekološke svesti kod najmlađih u Zabavnom parku Starli, deca će mnogo toga naučiti, družiti se i postati pravi Vodni agenti Novog Sada.

Ovim akivnostima Zabavni park Starli i Vodna agencija potvrdiće izgrađeno partnerstvo, zahvaljujući kome je projekat, Vodni agent postao prepoznatljiv u školama u Novom Sadu.

Pogledajte fotografije sa događaja ovde.

Vodni Agent Zabavni Park Starli

U okviru saradnje sa Vodnom agencijom na regionalnom projektu Vodni agent – društvena odgovornost prema vodi uspešno je realizovan ciklus besplatnih radionica u Zabavnom parku Starli za preko 60 novosadskih mališana koji su u školskoj 2016/2017. godini naučili više o značaju vode, čemu ona sve koristi i zašto je neophodno da je sačuvamo. Takođe, održane su i brojne radionice u šest osnovnih škola u Novom Sadu, gde su učenici prvog, drugog i trećeg razreda imali priliku da daju svoj doprinos čuvanju vode deleći znanje sa svojim vršnjacima i roditeljima. Nakon uspešnih projekata sa Vodnom agencijom, Zabavni park Starli se 26. maja, sa raznovrsnim programom, pridružuje i aktivnostima tokom Evropske nedelje održivog razvoja u Novom Sadu u okviru događaja Vodni agenti Novog Sada na kojem je učestvovalo više od 700 mališana iz novosadskih osnovnih škola.

Teme ekoloških radionica:

Šta je voda? – Mali prečistač otpadne vode

Voda u prirodi – Živi svet vode

Putevi vode – Svaka kap vredi, zato treba da se štedi

Vodeni Agent Starli Radionice

Zakaži svoj rođus u našoj rođendaonici!