Ekološke radionice


Koncept prostora i kreativno-obrazovnog programa u Zabavnom parku Starli je pažljivo osmišljen kako bi usmeravao i podržavao zdravo odrastanje svakog deteta. Briga o ekološkom podizanju svesti kod najmlađih jeste jedna od vodećih tema koja je veoma zastupljena na edukativnom programu u Starliju.

Ekološka radionica je besplatna, traje dva sata i obuhvata učestvovanje na radionici, kao i igranje u igraonici Zabavnog parka Starli.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je dekadu od 2018. do 2028. godine. međunarodnom dekadom Voda za održivi razvoj. Sve je teže kontrolisati zagađenje prirode, pa su zaštita životne sredine, voda i vodni resursi glavni problemi za čovečanstvo. Poseban problem predstavlja ljudsko ponašanje, ne samo u smislu zagađenja vode već i neracionalne potrošnje.

Polazeći od navedenih činjenica, kroz ekološke radionice i događaje, Zabavni park Starli i NVO Dečija ekološka akademija menjaju svest dece, a preko njih i odraslih, čime dolazi do promene svakodnevnih navika i uspostavlja se sasvim nov sistem vrednosti i načina ophođenja prema prirodi.

Širenjem ekoloških aktivnosti i edukativnog programa, u saradnji sa udruženjem Dečija ekološka akademija, sa zadovoljstvom vas pozivamo na Zeleni festival koji će biti održan od 3. do 7. juna u Novom Sadu, u Zabavnom parku Starli.

Ovaj dečiji ekološki festival će i ove godine okupiti partnerske organizacije koji se bave ekološkim temama i zaštitom životne sredine, kao i decu iz novosadskih škola koja će učestvovati u jedinstvenom dvosatnom programu edukacije i igre.

Cilj Zelenog festivala je da se kroz edukativne radionice i interaktivnu igru razvije ekološka svest kod dece uzrasta od 5 do 10 godina, čime se skreće pažnju na 17 ciljeva održivog razvoja u Srbiji.

Zeleni festival je događaj kojim se u Novom Sadu, treću godinu za redom u organizaciji Dečije ekološke akademije, obeležava Evropska nedelja održivog razvoja, kao incijativa koja je prisutna u evropskim zemljama u cilju stimulisanja i podizanja vidljivosti aktivnosti, projekata i događaja koji promovišu ciljeve održivog razvoja.

Tokom pet dana, ulaz na Zeleni festival je slobodan za sve prijavljene.

Više informacija o Zelenom festivalu i kako možete učestvovati, pogledajte na na sajtu udruženja Dečija ekološka akademija.

#budipriroda #zelenifestival

Pridružite nam se od 5. do 7. juna 2018. godine u Zabavnom parku Starli i kroz igru u jedinstvenoj instalaciji Vodne stanice naučite više o tome kako možemo sačuvati i zaštiti naše vode i uživajte u najvećem zabavnom parku u gradu!

Inspirisani prošlogodišnjim događajem u Novom Sadu u okviru Evropske nedelje održivog razvoja, Zabavni park Starli, Vodna agencija i udruženje Dečija ekološka akedemija iz Novog Sada organizuju manifestaciju pod nazivom Dečija nedelja vode koja će od 5. do 7. juna okupiti preko 800 dece iz predškolskih ustanova i osnovnih škola u Novom Sadu i njihove učitelje, kako bi zajedničkom saradnjom doprineli stvaranju generacija odgovornih građana i tako smanjili potrošnju vode, koja je naš najznačajniji resurs.

Prijavite se na besplatan događaj putem mejla [email protected]

Pod pokroviteljstvom Zabavnog parka Starli, tokom 2017. godine donirano je šest edukativnih paketa Vodni agent koji se sastoje od radnionica i mernog uređaja koji prati potrošnju vode. Poklon paketi su pripali osnovnim školama „Đorđe Natošević“, „Žarko Zrenjanin“, „Kosta Trifković“, „Jožef Atila“, „Petefi Šandor“ i „Svetozar Toza Marković“ u Novom Sadu gde su učenici prvog, drugog i trećeg razreda imali priliku da daju svoj doprinos čuvanju vode deleći znanje sa svojim vršnjacima i roditeljima.

Tokom nastavka saradnje sa Vodnom agencijom na regionalnom projektu Vodni agent društvena odgovornost prema vodi u 2018. godine donirano je još 12 edukativnih paketa Vodni agent za šest osnovnih škola i šest predškolskih ustanova u Novom Sadu.

Učenici osnovnih škola „Dušan Radović”, „Ivo Lola Ribar”, „Sonja Marinković”, „Vuk Karadžić”, „Ivan Gundulić”, „Prva vojvođanska brigada” i deca iz predškolskih ustanova „Maslačak”, „Veseli vrtić”,  „Palčica”, „Bubamara”, „Spomenak” i „Cvrčak” imaće priliku saznaju više o značaju vode, čemu ona sve koristi i zašto je neophodno da je sačuvamo.

Sva deca će učestvovati u sistemu praćenja potrošnje vode i stvaranju ekološke kulture kako bi se voda racionalnije koristila u školama i vrtićima, kao i kod kuće.

Nakon uspešno realizovanih projekata, Vodna agencija i Zabavni park Starli se od 22. maja do 29. maja 2017. godine, sa raznovrsnim programom, pridružuju aktivnostima Evropskoj nedelji održivog razvoja u Novom Sadu.

Tom prilikom, Starli Vodni agenti koji su tokom protekle školske 2016/2017. godine učestvovali na radionicama, mogli su da se na prilagođen način, kroz jedinstvenu Vodnu stanicu, upoznaju sa temama: kako se stvara otpadna voda, koji su načini prečišćavanja otpadnih, na koje načine građani mogu da zaštite svoju okolinu i vode, kao koliki je značaj pojedinca u racionalnom korišćenju vode. Događaju su se pridružili i prijatelji iz Uprirodise koji su sve đake upoznali sa svojstvima vode. Kroz radionice i propratne aktivnosti, koje promovišu zdrav način života sa ciljem podizanja ekološke svesti kod najmlađih u Zabavnom parku Starli, deca će mnogo toga naučiti, družiti se i postati pravi Vodni agenti Novog Sada.

Ovim akivnostima Zabavni park Starli i Vodna agencija potvrdiće izgrađeno partnerstvo, zahvaljujući kome je projekat, Vodni agent postao prepoznatljiv u školama u Novom Sadu.

Pogledajte fotografije sa događaja ovde.

Vodni Agent Zabavni Park Starli

U okviru saradnje sa Vodnom agencijom na regionalnom projektu Vodni agent – društvena odgovornost prema vodi uspešno je realizovan ciklus besplatnih radionica u Zabavnom parku Starli za preko 60 novosadskih mališana koji su u školskoj 2016/2017. godini naučili više o značaju vode, čemu ona sve koristi i zašto je neophodno da je sačuvamo. Takođe, održane su i brojne radionice u šest osnovnih škola u Novom Sadu, gde su učenici prvog, drugog i trećeg razreda imali priliku da daju svoj doprinos čuvanju vode deleći znanje sa svojim vršnjacima i roditeljima. Nakon uspešnih projekata sa Vodnom agencijom, Zabavni park Starli se 26. maja, sa raznovrsnim programom, pridružuje i aktivnostima tokom Evropske nedelje održivog razvoja u Novom Sadu u okviru događaja Vodni agenti Novog Sada na kojem je učestvovalo više od 700 mališana iz novosadskih osnovnih škola.

Teme ekoloških radionica:

Šta je voda? – Mali prečistač otpadne vode

Voda u prirodi – Živi svet vode

Putevi vode – Svaka kap vredi, zato treba da se štedi

Vodeni Agent Starli Radionice

Zakaži svoj rođus u našoj rođendaonici!